Rendkívül hangos volt a 486-osomban az SCSI winyó.
Alapból hangos a disk, mert 10000-et pörög, és IBM szerverből származik, ahol nem szempont, hogy halk legyen. Szóval jó gyors, de hosszútávon azért sokat ront a retro gépezés öröméből a zaj.
Kb. 6 éve hallottam, hogy a CompactFlash, IDE szabványnak megfelelően lett kitalálva, így átalakítóval a CF kártyák mint IDE winyó használhatóak. Kb. 3 éve már láttam gyakorlati megvalósítást is a dologra. Még tavaly kitaláltam, hogy tesztelek is valami ilyesmit, és vettem is CF -> IDE átalakítót. Gondoltam valakitől kérek kölcsön CF kártyát, azt hadd szóljon. Persze senkinek sem volt. Az egyik kollegám emlékezett hogy van, aztán mégsincs, a másik meg eladta a fényképezőjével együtt. Egyedül egy darab kollegám mondta, hogy van neki, aztán ígérte hogy hozza, aztán még 3x, 4x ígérte, de mostmár ígérni sem ígéri. Szóval már egy éve megvan az átalakító, de tesztelni nem bírtam. Szivárogtattam infót anno, hátha valakitől megkapom karácsonyra, de nem kaptam senkitől. Pár hónapja bekapcsoltam megint a 486-ost, aztán ismét feléledt bennem a csendesebb 486-os iránti vágy.
Most mélyebben utánajártam sebesség szempontjából mi mit bír, és kiderítettem, hogy egy normál IDE vezérlő a 486-osba maximum "Mode 4"-et tudhat, ami 16,7MB/s. Így egy CF 133x-es kártya a maga 20MB/s semességével elég lesz. Vettem egy Kingston CF 133x-es kártyát, 8GB (ez a legkisebb 133x Kingston) 5490Ft-ért a Vaterán.
Hát, rengeteget szenvedtem mire elértem azt, hogy minden megy!
Meg akartam tartani az SCSI vezérlőt a Yamaha CD író miatt, meg hát gépen belül akartam átmásolni a cuccokat, nem hálózaton. Valamiért az istennek nem bírtam mind az IDE vezérlőt mind az SCSI vezérlőt használni, az első 3 tesztelt IDE vezérlővel. Eljutottam oda, hogy mindegy kiszedem az SCSI-t, csak menjen az IDE. Beraktam egy gyors VLB 32 bites IDE vezérlőt, és a bootnál szépen ki is írta a CF kártya nevét és méretét is.
Másolgatok, telepítek de néha csontra lefagy. Próbáltam egy régebbi sima ISA IDE vezérlőt, azzal nem fagyott.
Mire ide eljutottam, már 3 napja folyt a szerelés és tesztelés. Gondoltam kipróbálom az SCSI vezérlőt ezzel az IDE vezérlővel is. Szerencsére megy együtt a kettő, láttam az SCSI disk-et is meg az IDE vezérlőn csücsülő CF kártyát is (az IDE van "előbb", arról bootol). Annyiban még át kellett szerelni a masinát, hogy leszedtem a procihűtőről a ventit, hogy elférjen a borda felett egy kártya (az ISA-k vonalában van a proci, így a ventillátor miatt 2 slotba csak rövid kártyát lehet rakni). A venti nélkül sem melegszik nagyon a borda, így az IDE mehetett legfelülre, a többi kártya meg egyel lejjebb, így a Gravis került a borda fölé. MS-DOS 6.22 és Win95 OSR2 van a 486-oson, szépen leparticionáltam a CompactFlash kártyát, felraktam az XOSL boot managert, majd át-Ghost-oltam az SCSI disk-ről a partíciókat. Szépen bootol meg minden. Ez volt a 4. napon.
Amikor tesztelgettem, hogy minden megy-e, észrevettem, hogy a Gravis driver kiírja "card not found". Mondom érdekes. Cserélgettem, megpróbáltam pár slotban, sehol nem ment. A saját setup-ja, ami tesztelget portokat, egyből hibát ír, de az összes IRQ-ra és DMA-ra, szóval valami magyon nem kerek. Gondoltam, kiveszem az IDE vezérlőt, és SCSI-ről bootolok, hogy úgy megy-e a Gravis. Hát megy, szóval nem érintkezés probléma, hanem valami ütközés, vagy inkompatibilitás van. Átmásoltam ismét a Config.sys-t és az Autoexec.bat-ot, hogy ugyanúgy töltődjön be a driver (mert már nem emlékszem, miket írtam át ezekben a 4 nap alatt). Ugyanúgy "card not found" az IDE-n, az eredeti fájlokkal is. 5. nap: tesztelgetés hegyek. Gondoltam bennthagyom az IDE vezérlőt, de a BIOS-ból kiszedem a detektált IDE értékeket, és átrakom SCSI-re a "primary master" lehetőséget, így SCSI-ről fog bootolni, de az IDE nem detektál, és nem is fogok semmi IDE eszközt látni. Így sem ment a Gravis. Szóval tuti ütközés. Kiveszem IDE, boot, egyből megy a Gravis. Letiltottam az IDE vezérlőn az összes sorost és a párhuzamos portot. Látszik is a második bios képernyőn, hogy se soros se párhuzamos port nincs. Gravis sehol. A vezérlőn mindent letiltottam, csak az IDE maradt, Gravis nincs. IDE át-jumper-elve elsődlegesről másodlagosra (más I/O tartományt használ, amikhez mellesleg semmi köze a Gravis-nek, tehát azzal nem ütközhet), másodlagos mellett sincs Gravis. Ha magát az IDE-t tiltom le a vezérlőn, akkor meg nem bírom önmagán tesztelni, SCSI-ről kellene bootolni. Ekkor egyszer úgy indítottam a gépet, hogy az IDE vezérlő bent volt, de az IDE kábel nem volt rádugva. És ment a Gravis! Olyat is próbáltam, hogy az IDE kábel rá van dugva, de nem kap áramot maga a CF-IDE átalakító, és úgy is megy. Sőt, csak a CF kártyát kihúzom, már megy a dolog! Elindítom a gépet, kihúzott CF, SCSI-ről bootol, driver látja a Gravist. Elindítom a setup-ját, port teszt OK, bedugom a CF kártyát, port teszt error.
Mondom: Még ilyet!
A CF helyett egy winyót kötöttem az IDE kábelre, úgy mit csinál. És megy a Gravis, szóval csak a CF jelenlétében nem megy a Gravis. Még volt két öreg IDE vezérlőm, egyből kipróbáltam mindkettőt, remélve, hogy nem valami általános Gravis - CF inkompatibilitásról van szó! Mindkettővel ment CF-ről bootolva is a Gravis. Szóval csak azzal a vezérlővel, a CF jelenlétében nem megy a Gravis. Hát szép, de mire erre rájöttem! Szóval szép kis 5 napos szerelés volt, és tele hardware-es nyűggel (szoftveresen csak particionálni, boot managert rakni, ghostolni kellet, végül az SCSI-ről IDE-re költözött Win95-nél kellett csak detektálni a Standard IDE/ESDI Controllert, hisz eddig ugye nem ismerhette, mert nem volt eddig semmi IDE a gépben). A gépben bennthagytam az SCSI winyót, csak lehúztam róla az áramot, hátha egyszer majd kell valamire, akkor csak visszaáramosítom, és a bootnál a vezérlő majd felismeri és kész (SCSI-nél nincs master-slave viszony, szóval nem zavarja a vezérlőt az eszköz eltűnése, ki-be kapcsolása). Szóval most IDE/CF kártya a "winyó"; Panasonic vezérlőről (az SB16-on) megy a CD-ROM; és az SCSI vezérlőről a jó öreg Yamaha CDR100. És ami a lényeg, csak a tápventillátornak van hangja, illetve a tápventi és a két optikai meghajtón kívül nincs mozgó (zajkeltő) a gépben. Zsírkirály, lehet zavartalanul retrózni! :-)

Mellékelem a Win95 eszközöket képben (itt még áram alatt volt az SCSI winyó, Gravis viszont nincs, mert azt Windows alatt nem használom). Majd képet a gépről és a CF átalakítóról. Az SCSI vezérlőre is szántam egy képet. Ezt anno szó szerint kukáztam, valaki szétszedte a régi gépét és kukába rakta, ez az SCSI vezérlő volt a legtetején (kocsiból vettem észre). A vezérlőt és a kábelét elhoztam, az alatta levő cuccok össze voltak tördelve. (Csupa zsír cucc van a 486-osomban, szerintem ez a világ legértékesebb 486-osa) :-D
A képek alatt ott a DOS-os config.sys és autoexec.bat
azalatt pedig az erőforrások tulajdonosai.


Az MS-DOS 6.22-es CONFIG.SYS
és az AUTOEXEC.BAT


Az erőforrások:

IRQ:
IRQ  0 -> system timer
IRQ  1 -> keyboard
IRQ  2 -> kaszkádolt
(ha jól értem ezt bukom cserébe azért hogy 8 helyett 16 IRQ legyen)
IRQ  3 -> Gravis MIDI
IRQ  4 -> COM1
(Azon van a Microsoft soros egér. Van egy Logitech sorosban és PS/2-ben is működő görgős egerem, de a KVM sima PS/2-es egérjelet ad tovább, szóval sorosan nem tud menni.)
IRQ  5 -> Sound Blaster 16 ASP
IRQ  6 -> floppy vezérlő
IRQ  7 -> Gravis
(IRQ 3-ra; 5-re vagy 7-re érdemes rakni, mert egyes játékok nem engednek 7-nél nagyobb IRQ-t GUS-hoz)
IRQ  8 -> real-time clock
IRQ  9 -> Roland LAPC-I
(és az MPU-401 interfész amire a Roland SC-55 is kötve van)
IRQ 10 -> SMC ethernet vezérlő
(ISA, nem PnP és UTP-s)
IRQ 11 -> Panasonic CD-ROM vezérlő
(az SB16-on)
IRQ 12 -> szabad
(mert ugye itt nincs PS/2-es egér)
IRQ 13 -> math co-processor
IRQ 14 -> Ide vezérlő
IRQ 15 -> SCSI vezérlő


DMA:
DMA 0 -> szabad
DMA 1 -> SB16 DMA Channel
DMA 2 -> floppy vezérlő
DMA 3 -> szabad
DMA 4 -> DMA vezérlő
DMA 5 -> SB16 "High" DMA Channel
DMA 6 -> Gravis playback
DMA 7 -> Gravis record


I/O base (port). A teljesség igénye nélkül (azok amiket állítgatni szoktak):
200 -> Game port
220 -> Gravis
(Eredetileg a GUS a 240-en volt, de a Reunion c. játék csak 220-on hajlandó megszólalni, így helyet cseréltek az SB16-al.)
240 -> SB16 FM
250 -> Panasonic CD-ROM vezérlő
280 -> SMC ethernet vezérlő
300 -> SB16 MIDI
330 -> Roland LAPC-I
3F8 -> serial port 1Gona
2009.11.19.


Frissítve: 2010.01.20.